0 COMMENTS

Stabiliseret træ er et smukt og holdbart materiale

Hvad er stabiliseret træ?

Stabilisering af træ er en forarbejdningsproces, hvor porer og revner i et materiale udfyldes med plastiske resiner. Efter behandlingen er materialet stærkere, og mindre modtageligt overfor fugt og kemikalier. Det kan også poleres og få en flot finish. Få mere information her: stabiliseret træ

Stabilisering af træ kan anvendes til mange ting, og forbedre de fleste materialer, selv i en dårlig stand, såsom gammelt træ. 

Stabiliseret træ giver et resultat, som er smukt, holdbart og poleret, i en fin kvalitet. Materialet kan derfor anvendes til en lang række ting:

  • Smukke fyldepenne 
  • Musikinstrumenter, f.eks. guitar
  • Til jagtudstyr: Skæfte på lommekniv, geværgreb, buegreb
  • Unikke manchetknapper
  • Terninger
  • Smykker: Vedhæng, øreringe, ringe

Hvordan laves stabiliseret træ?

Det er en opgave for fagfolk med speciale i metoden at lave stabiliseret træ. Processen kræver det rigtige udstyr og omgivelser, f.eks. et værksted, hvor der er adgang til de rigtige kemikalier og en sikker fremstilling i et lufttomt kammer. De fleste fagfolk, der fremstiller stabiliseret træ, har deres egne opskrifter og metoder, derfor findes der ikke helt præcise opskrifter. Men disse ingredienser bruges ofte i stabilisering af træ:

  • olie (f.eks. linolie)
  • maling
  • polymer imprægnering eller harpiks
  • Træ: Birk, ahorn, elm, kastanje 

Der anvendes acryl-resin til stabilisering, da materialet er UV-bestandigt og fugtbestandigt. Resin kan poleres op til en højglans finish – med rigtigt flot resultat. Efter hærdningen er akrylen helt stabil.

Det er muligt at stabilisere mange forskellige materialer. Man kan stabilisere råddent træ, ben, knogler, græs, halm og hvad du ellers kan finde på. For en vellykket stabilisering kræver det også, at emnet indeholder 0% fugt, eller tæt på 0%. 

Hvad er fordelene ved stabiliseret træ?

Stabilisering af træ er en kompliceret og tidskrævende proces, hvor man imprægnerer træet i et vacuum, med resin, som er en slags kunstig harpiks, der kan indfarves. Ofte opnås det smukkeste resultat ved at imprægnere meget porøst træ, med en høj grad af råd og knaster. Det giver nemlig et flot og spændende udtryk.  

Der er flere fordele ved stabiliseret træ: Træet er mekanisk stærkere, uimodtageligt over for fugt – f.eks. når du er på jagt i dårlig vejr. Materialet kan farves i mange forskellige farver og poleres til en flot finish. 

Ting i stabiliseret træ har en unik og smuk kvalitet – der er ikke produkter, der ligner hinanden fuldstændigt. Processen med imprægnering fremhæver emnets unikke kvaliteter. Stabiliseret træ er derfor et produkt, som har mange fordele, både æstetisk og funktionelt. 

dk-byggemarked.dk